Magyar rákellenes chartát írt alá öt, a daganatos betegeket képviselő szervezet csütörtökön Budapesten a rákellenes világnapon – tájékoztatta az Egészség Hídja Összefogás Egyesület az MTI-t.
 
Céljuk, hogy a hatékonyabb érdekérvényesítésért “egyesítve szakmai hitelességüket, komplex tudásbázisukat, emberi erőforrásaikat” felhívják az egészségpolitikáért felelős parlamenti és államigazgatási szervek, valamint a társadalom figyelmét a Magyarországon “minden 14. percben egy emberéletet követelő” rák elleni küzdelem napirenden tartására – olvasható a közleményben.
 
A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány a rákbetegek érdekében minden szakmai befolyását latba veti azért, hogy releváns civil betegszervezetekként vonják be őket a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egészségpolitikai döntések előkészítésébe és a meghozott jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésébe – írták.
 
Hozzátették: mivel a rákbetegség megfelelő kezelése nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is, kezdeményezik az integratív szemléletű, széles körű onkológiai oktatás és ellátás elterjesztését azért, hogy a betegek és családtagjaik méltó bánásmódot kapjanak az egészségügyben, amelyhez egészségpolitikai, szakmai és társadalmi elköteleződésre és konszenzusra van szükség.