Egyre több kutatás megerősíti, hogy a daganatos megbetegedések leküzdésében és megelőzésben is segítségünkre lehet a rendszeres testmozgás, a sportos életmód. Az American Cancer Society friss kutatása szerint már akár napi egy óra séta csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Emellett kiemelt fontosságúak a rendszeres szűrővizsgálatok is, mert idejében diagnosztizált megbetegedés esetén akár teljes gyógyulás érhető el – közölte a MediHelp.
 
Október elején publikálta az American Cancer Society (Amerikai Ráktársaság) azokat a kutatási eredményeket, amik szerint már akár napi egy óra séta csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A diagnózis felállítása után és a kezelést követően pedig segíti a gyógyulást és csökkenti a visszaesés lehetőségét is.
 
Fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy a rendszeres testmozgás befejezése után is hamar nőhet a megbetegedések kockázata: 5-9 év aktív mozgást követően, ha elmarad a rendszeres sportolás, akár 4 év alatt 10 százalékkal nőhet a daganatos betegség kialakulásának kockázata – derül ki egy korábbi franciaországi kutatásból.
 
Különösen fontos lehet mindez itthon, hiszen az ÁNTSZ adatai szerint magyar népesség egészségi állapota katasztrofálisan rossz. A halálozás mértékét mutató számok olyan magasak, hogy Magyarország világviszonylatban is „dobogós helyen” áll. Ráadásul a halálozások negyedéért a daganatos betegségek felelősek – az OECD országok körében Magyarországon a legmagasabb a rákban elhalálozók aránya, de úgy tűnik, hogy legalább 1500-2000 ember halála lenne elkerülhető évente.
 
 
Ezért van kiemelt jelentősége a szűrővizsgálatoknak, hiszen az időben diagnosztizált problémák nagyobb eséllyel orvosolhatók. Az ÁNTSZ szerint, ha Magyarországon a lakosság legalább 70%-a részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente 1 500-2 000 személy idő előtti halálozása válna szükségtelenné.
 
„Nem véletlen, hogy a hazai felmérések szerint a nagyvárosi középosztálybeliek jelentős része – 50-90 százaléka – már magánszolgáltatóhoz fordul, ha orvosra van szüksége, mert így az államinál gyorsabb diagnózist és ellátást kaphat. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy számos újgenerációs onkológiai gyógyszert nem finanszíroz Magyarországon a társadalombiztosító, így ezek csak külföldi egészségügyi intézményekben érhetők el. Ezért is kínál olyan magán egészségbiztosítási konstrukciókat a MediHelp, amelyek a hazai magánszolgáltatókon kívül legalább egész Európában kínálnak lefedettséget” – mondta el Kovács András, üzletfejlesztési igazgató.
 
Az állami egészségügy egyre kritikusabb helyzetében az évente diagnosztizált 60-70 ezer új beteg ellátása nem minden esetben történik meg késedelem nélkül, így betegek közel fele meghal, és sokan már a kezeléseket megelőzően esnek a betegség akár gyógyíthatatlan stádiumába, ugyanis hónapok telhetnek el a panaszok megjelenése és a diagnosztizálás között.
 
„A gyorsaság különösen fontos a rákdiagnosztikában, hiszen az időben megfelelő ellátásban részesülő beteg élete megmenthető. A MediHelp International által kínált biztosítási csomagoknak részét képezik az átfogó szűrővizsgálatok is, illetve a daganatos megbetegedések teljes körű kezelése és az arra adott gyógyszerek költsége is” – tette hozzá Kovács András.
 
Az American Cancer Society kutatásáról a linken talál további információkat (angol nyelven).