Az október 27-i kormányrendelettel lehetőség nyílt egy világszínvonalú sportegészségügyi intézet kialakítására – nyilatkozta szerdán az M4Sport Sportreggeli című műsorában Berkes István miniszteri biztos.
 
“Az én feladatom, hogy az intézmény átköltözését segítsem, eközben ki kell dolgozni a sportegészségügy hosszútávú stratégiáját, a modern Sportkórház szervezeti kereteit és működési feltételeit, s mindezeknek meg kell határozni a forrásigényét” – mondta az ortopéd sportorvos, egyetemi tanár, a Sportkórház volt főigazgatója, aki július elsejétől látja el az Országos Sportegészségügyi Intézet elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásáért felelős miniszteri biztosi feladatokat.
 
 
Az októberi rendelet alapján a Sportkórház 2017. június 30-ig átköltözik a Semmelweis Egyetem volt Ortopédiai Klinikájának Karolina úti épületébe, mely jelen állás szerint ideiglenes otthona lesz az intézménynek, ugyanakkor vizsgálják majd a lehetőségét annak is, hogy alkalmassá tehető-e az ingatlan a kórház végleges elhelyezésére.
 
Berkes István hangsúlyozta, a Karolina úti helyszínen szükség van átalakításokra, fejlesztésekre, ugyanakkor már az előrelépést jelent a Sportkórház számára, hogy a jelenlegi helyével ellentétben egy tömbépületben működhet majd az intézmény. Mint jelezte, az egyik legfontosabb cél, hogy egy önálló, komplex intézmény jöjjön létre, az új hely pedig ezt a lehetőséget megadja.
 
“Minden ilyen változás magában hordozza a fejlődés lehetőségét is, márpedig az a célunk, hogy egy magasabb színvonalat, új minőséget hozzunk létre a sportegészségügy területén” – mondta Berkes István, aki beszélt arról is, hogy a Sportkórház értékeit át kell menteni, márpedig a kórház legnagyobb értéke jelenleg a szakembergárdája, a szakemberek tudása és felhalmozott tapasztalata. “Mindenkinek a munkájára nyilvánvalóan számítunk. Széleskörű együttműködést kell megvalósítanunk, nem csupán az intézet munkatársaival, hanem valamennyi olyan szakemberrel, aki a sportegészségügy területén dolgozik Magyarországon” – tette hozzá.
 
A miniszteri biztos kiemelte, egy önálló, komplex sportegészségügyi intézetet kell kialakítani, mely megfelel a kor követelményeinek, s messzemenően sportspecifikus.
 
“A Sportkórház nem közkórház, nem azonosak a feladataik. A Sportkórházban azokat a tevékenységeket kell hangsúlyozottan kifejleszteni, amelyekre a magyar sportnak szüksége van” – nyilatkozta Berkes István, aki jelezte azt is, hogy a hosszútávú sportegészségügyi stratégia kialakításához széleskörű, a magyar sport valamennyi képviselőjét érintő egyeztetéseket végeznek majd, így reményei szerint az majd közmegelégedésre szolgál.