Jövőre csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi szakdolgozók béremelésére – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Balatonfüreden, az egészségügyi szakdolgozók 46. országos kongresszusán.

Ez azt jelenti, hogy a 2011-ben meghatározott bérkiegészítés beépül az alapbérbe, és arányosan megemelik a mozgóbérelemeket – tette hozzá.
 
Az államtitkár köszöntőjében azt is elmondta: már az idén, július elsejétől összesen 5,3 milliárdot fordítanak a béremelésre, így a második félévtől emelik a szakdolgozók túlóra-, készenléti és ügyeleti díjait.
 
Hangsúlyozta: az, hogy „érzékelhető béremelés” mikor lesz az egészségügyben, valószínűleg a júliusi kormánykonferencián dől el, amikor a kormány áttekinti az egészségügy helyzetét. „Bízom abban, hogy támogatni fogják a javaslatunkat, ami arról szól, hogy hosszú távú megállapodást kössünk a jövedelemnövekedésről a szakdolgozókkal” – jegyezte meg.
 
Kitért arra, hogy meg kell állapítani azt a munkamennyiséget, az ellátható betegek számát, ami felett már nem kérhet sem az állam, sem a kórház pluszt az ápolóktól, és ennek a megfelelő díjazását is meg kell határozni.
 
Zombor Gábor szerint az elmúlt évtized első részében az egészségügyben reálértéken számolva 15 százalékkal csökkentek a források, és ezt az elmúlt évek intézkedései sem tudták pótolni.