A gyerekek 21 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben a magas jövedelmű országokban az UNICEF friss jelentése szerint. Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet: hazánkban a 0-17 évesek 25 százaléka tartozik ide. Így a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján, amelyre az Egyesült Nemzetek Szervezete október 17-ét jelölte ki, érdemes végiggondolnunk, hogy mi mit tehetünk ebben a globális küzdelemben. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői összegyűjtötték azokat a tippeket, amellyel pozitív példát mutathatunk gyermekeinknek, hogyan segíthetünk azoknak, akiknek a nélkülözéssel kell szembenézniük.
 
Az UNICEF jelentése szerint a legjobban teljesítő Dániában, Izlandon és Norvégiában minden tizedik, a lista végén elhelyezkedő Romániában, Izraelben és Törökországban viszont már minden harmadik gyerek él olyan háztartásban, amelynek jövedelme nem haladja meg a szegénységi küszöböt. Magyarország a lista 26. helyén végzett. Itthon elsősorban az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékkal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok, valamint a gyermekek. A globális elemzések arra utalnak, hogy a szegénység problémáival a világ még hosszú ideig foglalkozni kényszerül. A fő feladatok az államokra és a szervezetekre várnak. És persze hatalmas szükség van a hétköznapi emberek segítségére is. Sokan és sokféleképen segíthetünk, és nem is kell nagy dolgokra gondolnunk.
 
[Reklamuj]
 
A K&H hét évvel ezelőtt indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, mert azt szeretné átadni, amihez a legjobban ért: a pénzzel előrelátóan, jól átgondoltan bánni. Olyan gyakorlati tudást igyekszik megismertetni a gyerekekkel, amellyel a takarékoskodásra, a pénz okos beosztására, a pazarlás elkerülésére vezetik rá őket. A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján a vetélkedő szervezői összegyűjtötték az öt legfontosabb tippet, amellyel a gyermekeinket az önzetlen segítségnyújtásra ösztönözhetjük. Fontos, hogy az alapokat a megfontolt, jól átgondolt, tudatos tervezés adja.
 
1. Ne pazaroljuk a javainkat, hiszen másnak érték lehet, amit mi kidobunk!
 
2. Rengeteg étel végzi a kukában, holott egyes szervezetek már gyűjtik az otthoni maradékokat is, gondoljunk rájuk mielőtt a szemetesbe lapátolunk mindent. Az adományt vigyük el gyermekünkkel együtt, hogy ő is megtapasztalhassa a személyes találkozás élményét.
 
3. Sok helyen várják a használt, kinőtt ruhákat. Keressünk olyan szervezeteket, családokat, ahol tudjuk, hogy biztosan hasznát veszik majd!
 
4. Törekedjünk a pénzügyi tudatosságra! Takarékoskodjunk, és ha tehetjük, támogassuk azokat a kezdeményezéseket és szervezeteket, amelyek segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A döntésbe pedig vonjunk be gyermekünket is.
 
5. Vállaljunk önkéntes munkát, mert a gyermekek személyiségét nagyban meghatározza a szülők értékrendje. Különösen fontos ezért már gyerekkorban megtanítani nekik, miért jó másokon segíteni. Minél hamarabb megtapasztalja ezt a lélekemelő érzést, annál nyitottabb, elfogadóbb lesz az őt körülvevő környezetre.