Kategória: Táplálkozás

Az egészségtelen étrend hosszú távon agresszívebbé teszi az immunrendszert

Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre, a szervezet védekező rendszere hosszú távon támadóvá válik a Bonni Egyetem kutatónak tanulmánya szerint.   A német szakemberek azt is kimutatták, hogy az egészséges étrendre való áttérés után még hosszan jelentkezhet ez az immunválasz. Ezek a hosszú távú változások vezethetnek el az érelmeszesedés és a cukorbetegség kialakulásához, amelyek a nyugati társadalom étrendjével összefüggő betegségek.   A Cell című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban a kutatók egereket fogtak “nyugati étrendre”, amely sok zsírt, cukrot és kevés rostot tartalmazott. Az állatok szervezetében erős gyulladásos válasz alakult ki,...

Tovább...

Növekedni fog az elhízás mértéke a következő években – WHO

Az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.   Ledia Lazeri szerint átfogó intézkedésekre van szükség a probléma leküzdésére, és örömmel tapasztalja, hogy Magyarország sokat tett a gyermekkori elhízás megelőzése érdekében.   A WHO adatai szerint a 6-9 év közötti gyermekek közül minden harmadik elhízott vagy túlsúlyos. A 11 éves fiúk 11-33 százaléka elhízott, a lányoknál ez az arány 9-22 százalék.   A magyarországi irodavezető arról is beszélt, hogy a WHO gyermekkori elhízás elleni bizottsága “radikális cselekvésre”...

Tovább...

Az egészségre is veszélyes lehet az ismeretlen eredetű, hamisított méz

Az egészségre is veszélyes lehet az ismeretlen eredetű, hamisított méz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint, ezért egyértelmű eredetjelölési és a magyarországihoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolják az Európai Unió számára.   Győrffy Balázs, a NAK elnöke Csömörön, a Mervald József 75 éve működő bemutató méhészetében tartott sajtótájékoztatón bejelentette, mindkét szervezet, a NAK és az OMME is sürgeti az Európai Unió döntéshozóit, hogy megfelelő szabályozással és ellenőrzésekkel lépjenek fel a főképp Kínából beáramló hamis méz ellen. Hozzátette: a két szervezet az egész unióban egyértelmű eredetjelölési és a magyarhoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését...

Tovább...

Százmilliárd forintot hozna az egészségügynek a lakosság jobb táplálkozástudatossága

Legalább évi százmilliárd forint megtakarítást jelenthetne az egészségügynek, ha javulna a lakosság táplálkozástudatossága – mondta Soltész Erzsébet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa az M1 aktuális csatornán vasárnap.   Hozzátette: a cukorbetegség miatt az egészségügyi kassza kiadása 216 milliárd forint volt egy év alatt, és egyéni szinten is komoly kiadást jelentenek a munkából való kiesés miatti vagy az ápolási költségek....

Tovább...

A túl sok cukor fogyasztása depressziót okozhat a férfiaknál

A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát férfiaknál – derítették ki brit kutatók, akik ugyanezt az összefüggést nők esetében nem tudták kimutatni.   A University College London kutatói az étrend részeként elfogyasztott cukor és a mentális egészség problémái közötti összefüggést kutatták ötezer férfi és kétezer nő körében.   Szoros összefüggést állapítottak meg a nagymértékű cukorfogyasztás és a depresszió között a férfiak körében. Azok a férfiak, akik napi több mint 67 gramm cukrot fogyasztottak, 23 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek mentális rendellenességben, mint azok, akik beérték kevesebb mint 39,5 gramm cukorral....

Tovább...

A terhesség alatt D-vitamin fogyasztásával megelőzhető az autizmus

Nem jelentkeztek autista vonások azoknál az egereknél, amelyeknek az anyja D-vitamin pótlást kapott a vemhesség alatt – közölték a Queenslandi Egyetem kutatói.   Az intézmény Agykutató Intézetének szakemberei szerint a mostani eredményekkel tovább gyarapodik azoknak a bizonyítékoknak a tárháza, amelyek szerint a D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy fejlődésében – olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portálon.   A tanulmányt vezető Darryl Eyles szerint a vizsgálatok során az autizmus legszélesebb körben elfogadott kritériumait vették alapul és azokat az egereket tekintették érintettnek, amelyek abnormálisan viselkedtek, nehézségeik voltak a társas interakciókban, az alapvető tanulási folyamatokban és sztereotip viselkedést mutattak....

Tovább...

Kövess minket!

Látogatók

Megnézte 0 olvasó.

Gyermekbetegségek

  • Wc-n Végbélrepedés gyerekeknél (fissura ani)

    Végbélnyílás berepedése (végbélrepedés, fissura ani) A végbélnyílást, egy erős izomgyűrű tartja zárva, melyet belül nyálkahártya fed. Ez a nyálkahártya igen

  • Fülzsír, fültisztítás és fülmosás Fülzsír, fültisztítás és fülmosás

    Fülzsír, fültisztítás és fülmosás gyermekkorban   A fülzsír szerepe: A fülzsír (cerumen) élettani képződmény, a hallójárat faggyúmirigyei termelik. Feladata a

  • Tüszős mandulagyulladás, Övsömör tünetei, oka és kezelése

    Övsömör (herpes zoster) tünetei, oka és kezelése   Az övsömör (herpes zoster) nagyobb gyermekek vagy felnőttek betegsége leginkább. Övsömör oka:

Hogyan ápoljunk otthon?

Hogyan ismerem fel?

  • kiszáradás Kiszáradás tünetei és folyadékpótlás gyermekkorban

    Kiszáradás tünetei folyadékpótlás és folyadékszükséglet gyermekkorban   Mi a kiszáradás ? A felnőtt ember testsúlyának 60-70%-a folyadék. Újszülötteknél 80%, csecsemőknél kb

  • Láz Láz okai gyermekkorban

    A láz (febris) a testhőmérséklet megemelkedése. A láz, a  szervezet védekező reakcióinak egyike, ezzel próbál teste védekezni a bekerült kórokozókkal

  • Fájdalom A fájdalom és jelei gyermekkorban

    A fájdalom és jelei gyermekkorban A fájdalom egy tünet.Vészcsengő, mely felhívja a figyelmet a kóros elváltozásokra.  Reflexek útján védi a szervezetet