Címke: Közétkeztetés

Közétkeztetés

Jövőre 79 milliárd forint jut gyermekétkeztetésre

A jövő évi költségvetésben minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre, ez háromszor akkora összeg, mint 2010-ben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.   Novák Katalin elmondta: jelenleg majdnem félmillió gyerek étkezik ingyen a bölcsődében naponta négyszer, az óvodában és az iskolában naponta háromszor, továbbá sokan kedvezményesen kapják az ételt....

Tovább...

Bővülő források a gyermekétkeztetésben

A gyermekétkeztetési program finanszírozására a jövő évi költségvetésben a tervek szerint az ideinél 2,2 milliárddal több, 74 milliárd forint jut – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten egy szakmai konferencián.   Rétvári Bence a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és VIMOSZ által szervezett, A hazai élelmiszeripar szerepe a közétkeztetésben című tanácskozáson felidézte, hogy 2010-ben erre a feladatra csak 29 milliárd forintot fordítottak – tette hozzá.   A kormány és a szaktárca is arra törekszik, hogy minél több rászoruló vehesse igénybe szociális alapon az étkeztetést; az ételek pedig ne csak finomak, hanem egészségesek is legyenek. A szociális felzárkózási...

Tovább...

Novák Katalin: egészségesebb ebédet kapnak a gyerekek szeptembertől

  Egészségesebb és a korábbinál változatosabb reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon szeptembertől – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.   Novák Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyancsak keddtől már 320 ezer gyerek családjának nem kell fizetnie a közétkeztetésért.   Tájékoztatása szerint a tavalyi 28, illetve az idei 58 milliárd forint után jövőre már 70 milliárd forintot biztosítanak a költségvetésben a gyermekek díjmentes étkeztetésére.   Az államtitkár azt mondta, szeretnék, ha a fiatalok hozzászoknának az egészséges táplálkozáshoz, és ennek köszönhetően felnőttként elkerülnék őket például a szív- és...

Tovább...

Balog: jelentősen nő az ingyenes étkeztetésben részesülő gyermekek száma

A kormány jelentősen kiterjeszti az ingyenes étkeztetésben részesülő gyermekek körét, a feladatra fordítható összeg pedig jövőre megközelíti a 60 milliárd forintot – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a dec. 11. csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.   A tárcavezető szólt arról, hogy a 3 éves kort betöltők kötelező óvodáztatása nemcsak oktatási, pedagógiai segítséget jelent a hátrányos helyzetű családoknak, hanem az étkeztetés biztosítását is. Ha csak egy éhező gyermek van Magyarországon, az is sok – jelentette ki, ízléstelennek nevezve az ezzel kapcsolatos “számháborút”. Mindannyiunk célja, hogy minél kevesebben legyenek és ha lehet, teljes mértékben felszámoljuk azt, hogy vannak, akik nem...

Tovább...

Köznevelési államtitkár: már az óvodásokat egészséges táplálkozáshoz kell szoktatni

Fontos, hogy már óvodás és kisiskolás korban tudatosan hozzászokjanak a gyerekek az egészséges, természetes, helyi alapanyagokra épülő táplálkozáshoz, és a Mintamenza program bizonyítja, hogy az egészséges étel is lehet finom – jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár pénteken Kecskeméten.   Czunyiné Bertalan Judit a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival együtt kóstolta meg a 2015. január 1-jével életbe lépő új közétkeztetési rendelet előírásainak megfelelően elkészített menüt.   Utána arról beszélt: minden otthoni vasárnapi ebéd igazolja, hogy a friss alapanyagokból, gondosan előállított étel ízletesebb és gusztusosabb is, mint a tartósítószerek tömegét tartalmazó zacskós, fagyasztott megoldások.   Hangsúlyozta,...

Tovább...

Megjelent a közétkeztetésről szóló rendelet

Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.   Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például, hogy egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Továbbá, hogy állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek,...

Tovább...

Kövess minket!

Látogatók

Megnézte 0 olvasó.

Gyermekbetegségek

  • koraszulott inkubator Újszülöttkori tüdőgyulladás

    Az újszülöttkori tüdőgyulladások leggyakoribb formája, az aspirációs pneumónia, amikor a tüdőgyulladás oka a légutakba került váladék, vagy táplálék. A jelenség

  • PKU teszt PKU (phenylketonuria)

    A PKU (phenilketonuria, fenilketonuria) egy veleszületett, öröklődő anyagcserezavar. Lényege, a májban található egyik enzim (fenilalanin-hidroxiláz-enzim) hiánya vagy csökkent termelése.  

  • Táplálkozási zavarok Táplálkozási zavarok csecsemőkorban

    Táplálkozási zavarok csecsemőkorban Az ember emésztőrendszere csak hónapokkal a születés után éri el érett működőképességét. A csecsemő emésztőrendszere szembetűnően reagál

Hogyan ápoljunk otthon?

Hogyan ismerem fel?