A fájdalom és jelei gyermekkorban

A fájdalom egy tünet.Vészcsengő, mely felhívja a figyelmet a kóros elváltozásokra.  Reflexek útján védi a szervezetet a károsító hatásoktól, automatikusan abbahagyjuk azt a tevékenységet mely a fájdalmat okozza,  illetve kíméljük a fájó területet.

A fájdalom a test felszínén jól körülhatárolható, azonban a belső szervek fájdalma általában azokra a bőrfelületekre sugárzik ki, amelyek a belső szervvel azonos gerincvelői szelvényekből kapják beidegzésüket.

A fájdalom fizikai, érzelmi és magatartási reakciók komplex keveréke. A fájdalom érzékelése egyéni, szubjektív. A fájdalom megélését testi, és lelki adottságok, pillanatnyi állapot, a fájdalmat kiváltó ok helye, az ártalom nagysága és még rengeteg tényező befolyásolja. A fájdalom mindamellett hogy szenvedést okoz, megnehezíti a napi életvitelt, elvonja a figyelmet, megakadályozza a pihenést és az alvást. A fájó testrész funkciócsökkenése kíséri, ami akadályozhatja a mozgást, étkezést, folyadékfogyasztást, stb.

Fájdalomcsillapítás otthon

Fájdalomcsillapítás A gyermek fájdalmának csillapítása nagyon fontos szülői feladat. A fájdalom végleges megszüntetéséhez persze a kiváltó okot kell megszüntetni ami az esetek nagy részében orvosi beavatkozást igényel, de az orvoshoz jutásig már sokat javíthatunk a beteg gyermek általános állapotán ha csillapítjuk a fájdalmát fájdalomcsillapító adásával.
Tovább a fájdalomcsillapítás módszereire

Akut fájdalom hatására megváltozik a szervezeten belüli véreloszlás, nő a pulzus, a vérnyomás és a légvételek száma. Ez egyfajta stressz reakció a szervezet részéről melyet a szimpatikus idegi hatás okoz. A heves fájdalom súlyosbíthatja a kóros állapotot, sőt sokkot is kiválthat.

A tartósan fennálló krónikus fájdalom megváltoztathatja a viselkedést, nehézzé teheti az emberi kapcsolatokat, elszigeteltséget okozhat.

A fájdalom ellen szervezet rendelkezik egy fájdalomcsillapító rendszerrel. Az agyban keletkeznek olyan fehérjetermészetű anyagok (endorfinok) amelyek rendkívül erős fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, azonban igen rövid idő alatt lebomlanak, és a hatásuk megszűnik. Az endorfinok más esetben is termelődhetnek, illetőleg felszabadulhatnak, ami kellemes érzést okoz. Pl: testmozgás, csokoládé fogyasztás…

A fájdalom szubjektív tünet. Ez azt jelenti hogy nem mérhető tárgyilagosan( mint pl. a pulzus), a fájdalom megítélésében arra kell hagyatkoznunk amit a beteg elmond, vagy ahogy viselkedik a fájdalom hatására. Gyermekkorban nagy szerepe van a megfigyelésnek, hisz sokszor még beszélni sem tudnak, vagy nem tudják adekvátan kifejezni magukat. Az sem ritka hogy titkolni próbálják ha fáj valami, hisz akkor valami “nemszeretem” dolog történhet (gyógyszert kell bevenni, kúpot kap stb.)

A fájdalom megfigyelhető jelei:

 • ráncolt homlok, merev tekintet, nyitott vagy összeszorított száj, tág pupillák, fáradt aggódó tekintet
 • nyugtalan, sírós magatartás, álmatlanság és félelem, nyögés, nyöszörgés, fájdalmas sírás, vagy felsikoltva sírás, érintett terület kímélése (sántítás, füléhez kapkod, fogja a hasát, nem nyel mert fáj a torka stb…)
 • látható elváltozások (helyi gyulladás, vérömleny stb…)
 • sápadtság vagy kipirulás, hideg verejték, szapora pulzus

Fájdalom hatására megváltozik a szervezeten belüli véreloszlás, heves fájdalom súlyosbíthatja a kóros állapotot, sőt sokkot is válthat ki.

A fájdalom tulajdonságai:

 • a fájdalom jellege (görcsös, tompa, hasogató stb…)
 • a fájdalom erőssége (kicsit fáj – – – – – nagyon fáj)
 • a fájdalom helye
 • a fájdalom kisugárzása
 • időbeli vagy egyéb jellegzetességek (pl. étkezés után fáj a has)

A fájdalom okai:

 • a szöveti folytonosság megszakadása
 • a szövet túlzott feszülése (pl. helyi vizenyő, ami egy gyulladás következményeként jeletkezett)
 • ütés
 • a vérellátás akut csökkenése
 • oxigénhiány

A fájdalmat csillapítani kell, vagy meg kell szüntetni a beteg szubjektív panasza és káros következménye miatt.
Ennek módjáról és szabályairól külön írunk itt : Fájdalomcsillapítás.