Fülfájás kezelése házilag

A fülfájás (otalgia) az egyik leggyakoribb tünet gyermekkorban.  Okai az esetek többségében a külső fül vagy belső fül gyulladásos betegségeire vezethetők vissza. A gyermekkori fülfájás kialakulásában a fülkürt lefutásának gyermekkori anatómiai eltérései, a fülkürt nyálkahártyájának életkori sajátosságból adódó mássága, és az orrfújás képtelensége is szerepet játszik.

A fülfájás okai gyermekkorban:

A fülfájás felismerése:

Gyermekek esetében a baj felismerése nem mindig könnyű. Sok esetben még nem tudják elmondani mi a baj, csak vigasztalhatatlanul sírnak kedvetlenek, nem tudnak aludni, fülükhöz kapkodnak.

Újszülött és kis csecsemő korban sokszor csak a vigasztalhatatlan éjszakai sírás, nyugtalanság és etetési nehézség a fájdalom jele.

A fülkagylóporc (tragus) megnyomása nem utal megbízhatóan a fül fájdalmára, nyűgös rosszkedvű gyermekek egészséges fül esetén is sírással reagálhatnak a fül bolygatására.

Nagyobb csecsemők a fülükhöz kapkodhatnak fájdalom esetén, kisdedek már általában egyértelműen jelzik a fájdalom helyét.

A fülfájás jellege is eltérő lehet:

Hallójárat gyulladás esetén a  fájdalom jellege lüktető, pulzáló és már-már elviselhetetlen. A fül érintése, mozgatása,  a rágás és nyelés hatására fokozódik a fülfájás.  A gyermek félti a fülét, vagy próbál ujjával a fülébe nyúlni.

Fülkürthurutban a negatív nyomás miatt behúzódott dobhártya állandó intenzitású tompa fájdalmat okoz, ami orrfújás esetén a dobüregbe hirtelen bekerült levegő hatására hirtelen erősödik. A fül pattog, “be van dugulva”, és a hallás tompul.

FÁJDALOM

A fájdalom egy tünet. Vészcsengő, mely felhívja a figyelmet a kóros elváltozásokra. Reflexek útján védi a szervezetet a károsító hatásoktól, automatikusan abbahagyjuk azt a tevékenységet mely a fájdalmat okozza, illetve kíméljük a fájó területet.

Gennyes középfülgyulladás és a szövődményei esetén a dobhártyát kifele nyomó felgyülemlett gennyes váladék feszítése okoz lüktető, változó erősségű fájdalmat.

A fülfájás erősödésekor a gyermek fájdalmasan felsír, szinte felsikolt, a füléhez kapkod. Nem ritka az sem hogy húzogatja, dörzsöli, összekarmolja saját fülkagylóját a fájdalom miatt.

Pár perc alatt a fájdalom csökkenése miatt megnyugszik, elalszik, majd mikor újra erősödik a fájdalom, ismét vigasztalhatatlanul felsír.

Szövődmény kialakulása esetén már a fül mögötti csontos terület is fájdalmas lehet. A dobhártya spontán perforációja esetén a dobüregből ki tud folyni a váladék a hallójáratba, ami a fülfájás jelentős csökkenését vagy megszűnését vonja maga után.

A fülfájás kezelése házilag az első 24 órában:

A fülfájás nagyon erős, szinte kibírhatatlan fájdalommal jár, ezért legfontosabb feladatunk a fájdalom csillapítása.

A fülfájás ellen 4-6 óránként szükség lehet fájdalomcsillapító adására, ezért legyen otthon két különböző hatóanyagú gyógyszer, mert a legtöbb hatóanyag csak 8 óránként adható, kombinálva más-más hatóanyagot felváltva akár 4-6 óránként adhatunk.

A fájdalom csillapítására tökéletesen alkalmas minden olyan láz és fájdalomcsillapító gyógyszer, amit a láz csillapítására használni szoktunk. (pl. Cataflam csepp, Nurofen szirup, kúp, Panadol szirup, Germicid kúp, Suppositorium noraminophenazoni kúp, stb.)

A gyógyszer megfelelő adagjának beadása után vessük be az egyéb praktikákat, emeljük fel a gyermeket, öleljük meg, simogassuk, nyugtassuk.

A gyermek nagyon izgatott a fülfájás miatt, fontos hogy nyugodtak maradjunk, hisz mi vagyunk a támaszai a bajban.

A gyermek megnyugtatása, figyelmének elvonása emeli a fájdalomküszöböt, így csökken a fájdalom.

A fülbe ne cseppentsünk semmit, hisz nem tudhatjuk hogy a dobhártya előtt vagy mögött van-e a baj, és a fülcsepp nem jut be a dobhártya mögé. A fülbe cseppentett dolgok (fülcsepp, kövirózsa), nehezítik az esetleges orvosi vizsgálatot mert rontják a dobhártya láthatóságát!

Fektessük a gyermeket ágyba magas párnára, félig ülő helyzetbe, mert ennek hatására némileg csökken a fülfájás, hisz csökken a dobhártyára nehezedő nyomás.

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Próbálkozhatunk a fül melegítésével, (pl. melegvizes palack, melegítő párna melegítő sapka, infra lámpa. stb) de ha a gyermek elutasítja ne erőltessük, mert csak a középfül gyulladásos betegségeinél van jó hatása, hallójárat gyulladás esetén erősödik a melegítés hatására a fülfájás.

Fontos hogy csak normális testhőmérséklet esetén (37c alatt) szabad fület melegíteni, ellenkező esetben lázat okoz!

A gyermek ne menjen szabad levegőre, a fület óvjuk a víztől, és kádban ne fürödjön.

A fenti intézkedések hatására a  fájdalom a gyermekek 85%-ánál egy napon belül elmúlik, és nem szükséges az antibiotikus kezelés.

Ha a fülfájás 24 órán túl is megmarad:

Rendelési időben vigyük el a háziorvoshoz, vagy a gyermek fül-orr-gégészeti szakrendelőbe.

Orvoshoz indulás előtt is csillapítsuk a fájdalmat, mert nem tudhatjuk meddig kell várnunk a sorban és a gyermek addig szenved a fájdalom miatt !

Mielőbb forduljunk orvoshoz (ügyeletre is), ha az alábbi tünetek közül valamelyik a fülfájás mellett megfigyelhető:

  • hányás,
  • magas láz,
  • fejfájás,
  • elesett állapot,
  • elálló fülkagyló, a fül mögötti terület duzzanata, pirossága

Hol találsz ügyeletet?

Gyermek fül-orr-gégészeti ügyelet 2018.