Hányás és hányinger (émelygés) okai gyermekkorban

Idegen nevek: vomitus, nausea

A hányás és a hányinger az egyik leggyakoribb tünet, mely számos kísérő betegség kapcsán előfordul, megjelenési formája és hevessége igen különböző lehet.

Elsősorban védekezési folyamat, melynek során a szervezet igyekszik megszabadulni a tápcsatornába került mennyiségben vagy minőségben nem megfelelő tápláléktól, mérgező vagy fertőző anyagtól.  Feladata hogy megakadályozza a káros gyomortartalom továbbhaladását az emésztőcsatornába. Irányítója az agyban, a nyúltvelőben található hányásközpont, ennek izgalmát kiváltó tényezők okozzák a hányingert, émelygést és a hányást.

Előtte általában hányinger (émelygés) jelentkezik, ami egy mással össze nem téveszthető rosszullét. A hányinger, vagy émelygés vegetatív idegrendszer izgalma miatti tünetek összessége:

  • tachycardia
  • sápadtság (vérnyomás esés)
  • verejtékezés
  • nyáltermelődés fokozódása

A hányinger vagy émelygés tulajdonképpen a hányás bevezető szakasza, a rosszullétet először öklendezés majd maga a hányás követi.

Hányás formái:

Bukás:

A bukás nem kifejezett hányás, a csecsemő “köp” kisebb mennyiséget vagy a táplálék kifolyik a szájából.
A bukás gyakori, és legtöbbször normális jelenség a csecsemőknél. Szinte minden kisbaba bukik néha, mivel éretlen még az emésztőrendszere, ami miatt az étel könnyebben folyik vissza a nyelőcsőbe, ugyanis a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom még gyenge. Bukás jelentkezhet ha étkezéskor mohó és sok levegőt nyel, vagy túl sokat eszik, vagy ha étkezés után mozgatjuk, forgatjuk.  Sok levegő nyelésekor a levegő feszítő érzést kelt a gyomorban, és mikor vízszintesbe helyezzük a gyermeket, a gyomorszáj ellazul és a levegő távozik, magával szállítva a táplálékot is. Amennyiben egyértelműen étkezés után jelentkezik, és mellette szépen fejlődik a gyermek, normálisnak mondható. A három hónaposnál kisebb babák felénél, naponta legalább egyszer jelentkezik a  bukás. A bukást általában 7-8 hónapos korra kinövik. Megelőzésképp étkezés után tartsuk a csecsemőt függőlegesen, büfiztessünk lefektetés előtt.

pylorus stenosis nevű betegség, mely 2-4 hetes korban főleg fiúknál jelentkező étkezés utáni sugárhányást okoz. Az esemény után a baba újra szívesen eszik, majd újra hány.

Pszichés hányás – félelem, undor, családi konfliktusok, negatív élmények, stressz, vagy akár erős fájdalom hatására alakulhat ki. (pl. kisdedek étkezés elleni tiltakozása, iskolás gyermek reggeli hányása, bulimia…)