Hasfájás gyerekeknél

 
A hasfájás gyermekkorban nagyon gyakori tünet. Rengeteg dolog okozhatja és számos különböző formában nyilvánulhat meg.
 
Az egyszerű megfázás, az emésztőrendszeri bántalmak , az azonnali műtétet igénylő akut hasi történések, vagy akár lelki tényezők is lehetnek a hasfájás okozói sok más egyéb mellett.
 
A gyermekkori hasfájások az esetek nagy százalékában nem is vezethetők vissza szervi okokra, vagy csak banális betegségek miatt fáj a gyerek hasa, ám mivel egy részük viszont súlyos állapotot jelezhet ami csak azonnali műtéttel megoldható, nagyon fontos tudni, hogy a hasfájással illik orvoshoz fordulni.
 
Főleg igaz ez, hirtelen jelentkező, több óra alatt sem enyhülő hasfájás esetén. Szintén komolyan kell venni a hirtelen jelentkező, kólikaszerű hasfájást, ami azt jelenti, hogy a hasfájás rövid ideig de nagyon hevesen tart, majd szűnik és újra visszatér.
 

Teendők hasfájás esetén:

Krónikus hasfájás esetén általában valamilyen lassabb lefolyású kórkép a fájdalom okozója. Figyeljük meg a gyermek viselkedését, kérdezzük meg hol fáj és milyen jellegű és mennyire erős a fájdalom.
 
Kisebb gyermekek esetén ez még szinte lehetetlen feladat, hisz még nem alakult ki a testképük így nem tudják lokalizálni a fájdalom helyét, akár egy torokfájás esetén is a hasukra mutogatnak jellemzően középre a köldök körüli területre.
 
Nagyon erős fájdalom esetén a gyermek általában összegörnyed vagy lefekszik, lábát térdben felhúzza mert így ellazulnak a hasizmok ami enyhít a fájdalmon. Arca riadt, és sápadt a fájdalomtól.
 
Nagyobb gyermek már általában meg tudja mutatni a hasfájás helyét, el tudja mondani hogy élesen, görcsösen, vagy tompán, szakaszosan vagy állandóan érez-e fájdalmat.
 
Azt is érdemes megfigyelni, hogy milyen időközönként jelentkezik a hasfájás és köthető-e valamilyen cselekményhez vagy eseményhez. Pl. étkezés előtt vagy után, székeléssel összefügg-e, pisiléssel összefügg-e, 1-2 naponta egyszer jelentkezik, vagy naponta többször stb…
 
Vannak-e kísérő tünetek, pl. láz, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, nincs-e épp menstruáció stb…
 

 
Nem könnyű eldönteni, hogy azonnal kell-e orvoshoz szaladni, vagy ráérünk a saját gyermekorvosunkhoz menni. Nagy általánosságban elmondható ha naponta 1-2 alkalommal elviselhetően fájdogál a pocak, és semmi egyéb riasztó tünet nem társul hozzá, a gyermek szépen eszik, iszik, játszik, ráérünk a gyermekorvosunkhoz menni.
 
Ám ha hirtelen a hasához kap, sírni kezd, összegörnyed a fájdalomtól, vagy lefekszik a lábát felhúzva, arca szenvedő, riadt és sápadt, érdemes azonnal a területileg illetékes gyermeksebészetre menni, az azonnal műtétet igénylő kórképek lehetősége miatt.
 
Persze a körülményeket is figyelembe kell venni, mert ha az oviban hányásos-hasmenéses enteritisz járvány van, és éjjel a gyermeknek nagyon elkezd fájni a hasa, akkor persze az a legvalószínűbb hogy elkapta a társaitól, ám az ördög nem alszik, mert az sem kizárt hogy épp egy vakbélgyulladás kezdődik…
 
Tanácstalanság esetén érdemes felhívni telefonon a gyermekorvosi ügyeletet, vagy a területileg illetékes sebészeti ügyeletet, aki a tünetek alapján el tudja dönteni hogy inkább sebészeti, vagy inkább belgyógyászati irányba érdemes elindulni, azonnal menni kell-e vagy ráér rendelési időben a saját gyermekorvost felkeresni, adhatunk-e fájdalomcsillapítót vagy sem, stb…
 
Néhány dolog amit érdemes tudni:
 
Ha sebészeti ügyeletre megyünk hasfájás miatt, ne etessük és ne itassuk a gyermeket, mert a műtéteket az (extrém sürgős eseteket kivéve) éhgyomros állapotban végzik, és emiatt értékes órákat vesztegethetünk el.
 
Ha a hasfájást csillapítjuk fájdalomcsillapítóval, elfedhetjük a tüneteket, és a has vizsgálatakor nem fog a nyomásra fájdalmat jelezni a gyermek.
 
A Budapesti gyermekorvosi ügyeletek listája (cím, telefonszám)
 
A Budapesten és környékén érvényes gyermeksebészeti ügyeleti rendet itt találod (cím, telefonszám)
 
A hasfájást okozó betegségek egyre bővülő listáját és a betegségekről szóló cikkeket itt találod (a teljesség igénye nélkül)