Hasmenés okai, diéta hasmenés ellen

 
A hasmenés (diarrhoea), nagyobb mennyiségű, híg, gyakoribb, normálistól eltérő székletürítést jelent, mely általában kóros “alkatrészeket” is tartalmaz.
 
A hasmenés nem betegség, hanem egy betegség tünete. A hasmenés mellett éppen ezért sokszor jelentkezik hasfájás, puffadás hányás és hányinger.
 
A hasmenés során ürült széklet milyensége utalhat a betegségre, így érdemes megfigyelnünk, mert az orvos kérdezni fogja.
 

Hígabb laza széklet

A pelenkában nehezebb észrevenni, hisz a pelenka felszívja a folyadékot és a maradék összeáll.
 
A székletet körülvevő nedves udvar nagysága árulja el a hasmenés ilyen formáját pelenkás kicsiknél.Dyspepsiára vagy fertőzésre utal.

Túrós széklet

Az előzőhöz hasonló, de benne fehér túrószerű darabok vannak.
Dyspepsiára vagy fertőzésre utal.

Nyálkás széklet

A hasmenés során ürülő nyálkás széklet sárgásbarna de a levegőn hamar megzöldül.
Dyspepsiára vagy fertőzésre utal.

Zöld széklet

Éhezéses széklet, a tápláléksalak hiánya miatt nyákos zöld színű széklet ürül.

Gennyes széklet

A nyálkán kívül zöldes-sárgás gennycsomókat tartalmaz. A hasmenés ezen formája mindig valamilyen fertőző bélhurut jele. Vér is megjelenhet benne a genny mellett.

Híg és vizes széklet

Festett vízszerű széklet. Gyomorhurut, bélhurut és ételmérgezés jele lehet az ilyen jellegű hasmenés.
 

bővebben…
 • Kórokozók miatti hasmenés. Ebben az esetben fertőzéses bélgyulladás, enteritis vagy enterocolitis a hasmenés oka. (vírus enteritisek, Salmonellózis, stb.) bővebben…
 • A hasmenések két fajtájáról a fenti “bővebben” linkre kattintva olvashatsz még többet.
   
  A dyspepsia miatti hasmenés gyógyszer nélkül is megszűnik, ha helyes étrenddel etetjük a gyermeket. A fertőzéses eredetű hasmenés gyógyításában kórokozótól függően szükség lehet a kórokozót elpusztító gyógyszerre, de a diéta és megfelelő étrend segít a hasmenés és egyéb tünetek mérséklésében.

  A hasmenés ápolása – mit tehetünk a hasmenés ellen?

  A gyermek megfigyelése 

  Folyadékszükséglet és a kiszáradás

  Kiszáradás Gyermekkorban a lázzal, hányással és hasmenéssel járó betegségek főleg életkori sajátosságok miatt könnyen okoznak kiszáradást. Mi a kiszáradás és hogyan ismerem fel? Hogyan lehet megelőzni? Mennyi a gyermek folyadékszükséglete?
  Itt olvashatsz róla!

  A hasmenés mellett általában rendszerint étvágytalanság, hasfájás, émelygés és hányás is jelentkezik. A hasmenés okától függően be is lázasodhat a gyermek.
   
  A fentiek miatt nem fogyaszt szívesen enni és innivalót, ráadásul a hasmenés, a hányás és a láz miatt folyadékot veszít, így nagy a kockázata a kiszáradásnak.
   
  Otthon is számon kell tartanunk mennyit ivott, hányszor és milyet hányt, a hasmenés gyakoriságát, a széklet minőségét.
   
  Figyeljük a kedvét, aktivitását( bágyadt-e, aluszékony-e stb…), van-e fájdalma, van-e vizelete.
   
  Ha kiszáradásra utaló jelet látunk, orvosra és kórházi ellátásra van szükség.
   
  Hányinger esetén a kiszáradás elkerülése érdekében sűrűn itassuk kis adag folyadékkal. (5-10 percenként 1-2 kortynyi hűvös cukros tea), ha nincs hányingere, bátran itassuk. Az étvágytalan gyermeket ne erőltessük az evésre, de a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelét erőltetni kell.
   
  A folyadékpótlásban segíthet az orális rehidráló szerek alkalmazása (“szájon át infúzió”). Ezek a patikákban recept nélkül kapható vízben oldható szerek, melyek a leírás szerint vízzel elkészítve megfelelő töménységű elektrolit oldatot alkotnak, mely pótolja a hasmenés és hányás során elvesztett ionokat, megelőzve így a kiszáradást. (pl. Sodioral, Normolyt)
  A hasmenés ellen a megfelelő diéta a leghatékonyabb fegyver:

  Szoptatott csecsemőnek hasmenés esetén, 1-2 étkezés helyett teát adjunk, majd mellre lehet tenni. Az első 1-2 étkezés kevesebb legyen a szokásosnál, az adag folyamatosan növelhető. Ha étvágytalan teáztassuk a hasmenés miatti kiszáradás megelőzése miatt!
   
  Tápszeres vagy hozzátáplált csecsemő hasmenés esetén az első étkezések helyett teázzon. Majd reszelt almát, sárgarépapürét kínálhatunk és banánt. Ezek után óvatosan el lehet kezdeni a tápszer adását egyre növekvő adagokban, vagy akár a kezdeti pürékbe keverve.
   
  Nagyobb gyermek hasmenés diétája: bő folyadék, ropi, háztartási keksz, piritós, majd főtt krumpli, tejmentes krumlipüré, párolt rizs. Az állapot javulásával adható darált főtt csirkemell feltétként, túró és reszelt sajt. A hasmenés első napjaiban a lényeg a tejmentes és zsírmentes étkezés, mert a hasmenés során a bélbolyhok pusztulnak, ami károsan hat az enzimek munkájára is és pl. a tejcukor (laktóz) bontása is zavart szenved, ami a tüneteket súlyosbíthatja. Sűrűn kis adagokban étkezzen a gyermek. A hasmenés csökkenésével a következő napokban folyamatosan vissza lehet térni a normális étkezésre.
   
  Hasmenés esetén az orvos által kiírt antibiotikum vagy egyéb gyógyszer szedése is szükséges lehet a diéta mellett a hasmenés kiváltó okától függően.
   a
  Jó hatásúak lehetnek a bélnyálkahártyát bevonó szerek (pl. Smecta), melyek nyugtatják a nyálkahártyát, csökkentik a gyulladást és a tüneteket, így másodlagosan hasmenés csillapító hatásuk is van.
   
  A hasmenés kezelésében segítenek az ún. probiotikumok, melyek a természetes bélflórát alkotó hasznos baktériumokat tartalmazzák. Fogyasztásukkal visszapótlódik a hasmenés során elpusztult baktériumflóra, javítva így a bélműködést, és a belekben elszaporodva elveszik az életteret a káros kórokozók elől így azok nem tudnak szaporodni. (Normaflore, Pro+kid, Lactiv, stb…)
   
  A modern álláspontok szerint, a hasmenést nem kell csillapítani hasfogó szerekkel, hisz akkor megakadályozzuk hogy az az anyag, vagy kórokozó ami a hasmenés okozója kiürüljön az emésztőcsatornából, így fenntartja a gyulladásos állapotot.
   
  Alimentáris hasmenésekben, dyspepsiákban a hasmenést kiváltó élelmiszer kiiktatása (lisztfehérje, vagy laktóz, stb) alapvető eleme a hasmenés diétának.
   
  A hasmenés miatt fokozottan gondoskodni kell a bőr védelméről. A pelenkás gyermekek fenekén és végbéltáján a bőr a  hasmenés során felmaródhat és felülfertőződhet. Hasmenés után a kicsit azonnal tegyük tisztába, mossuk meg és szárítsuk meg a bőrét, kenjük be bőrvédő – hámosító krémmel.
   
  A hasmenések jelentős része fertőzéses eredetű, úgyhogy fertőzőként kezeljük a pelust/kakát. Alapos kézmosás, fokozott környezeti tisztaság, és fertőtlenítés szükséges. (mosdókagyló, wc, fürdő, stb…)
   
  A fertőzéses hasmenés terjedésének megakadályozása miatt a gyermek ne menjen közösségbe, ha lehet otthon is különítsük el. Saját evőeszköz, pohár, használati tárgyak szükségesek lehetőség szerint, és a hasmenés miatt beteg gyermek tárgyait és környezetét érdemes sűrűn fertőtleníteni.