Hőguta tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A hőguta, az extrém magas környezeti hőmérséklet miatt kialakuló súlyos állapot, mely kezelés nélkül keringés összeomlással, végül halállal végződik.

A hőguta oka:

A szervezet működéséhez viszonylag állandó belső környezetre van szükség, melyet különböző szabályozórendszerek biztosítanak. A belső miliő egyik összetevője az állandó testhőmérséklet. A hőguta során a szervezet nem képes a környezetnek leadni a hőt, így a maghőmérséklet kórosan megemelkedik, ami hamar súlyos állapotot eredményez.
 
Magyarország éghajlati viszonyai között ritka, inkább csak bizonyos betegségekkel összefüggésben fordul elő felnőttkorban, illetve a kánikulai napokon extrém fizikai terhelésnek kitett emberek esetén. (földmunkások, üvegházban vagy fóliasátorban dolgozók, sportolók stb…).
 
A gyermekek a hőguta szempontjából is veszélyeztettek, hisz a testméretekhez képest arányaiban kisebb folyadékraktárak, illetve a még elégtelen szabályozó rendszerek miatt a hőháztartásuk is könnyebben felborul.
 
Magyar éghajlati viszonyok között is könnyen létrejöhet olyan környezet mely veszélyes a gyermek számára. Az alábbi tájékoztató videó (RedCastle Media: One Decision) egy amerikában autóban hagyott gyermek tragikus történetével próbálja felhívni a figyelmet a hőguta veszélyeire:
 

 

Hőguta gyanújakor azonnal mentőt kell hívni, hisz a perifériás keringési elégtelenség egyfajta sokk állapot, amit csak kórházi körülmények között lehet visszafordítani.
 
A mentő megérkezéséig a gyermek testét hűteni kell, amire a legjobb módszer a minél nagyobb testfelületen alkalmazott hűtőborogatás.
 
Lehetőség szerint vigyük árnyékba és ha még eszméletén van itassunk vele minél több hideg vizet.
 
Eszméletlenség esetén az elsősegélynyújtás szabályai szerint kell eljárni. (stabil oldalfekés, szükség esetén újraélesztés)

A hőguta megelőzése:

A hőguta megelőzésében az extrém magas környezeti hőmérsékletek elkerülése, a fizikai kímélet kánikula esetén és a bő folyadékfogyasztás a legfontosabb szempont. A gyermeket sose hagyjuk egyedül a zárt autóban, és ne menjünk vele a szabadba a nap legmelegebb óráiban.