Kiszáradás tünetei folyadékpótlás és folyadékszükséglet gyermekkorban

 

Mi a kiszáradás ?


A felnőtt ember testsúlyának 60-70%-a folyadék. Újszülötteknél 80%, csecsemőknél kb 75% a víztartalom.
 
A folyadék a testünkben két nagy térben található meg, a sejteken belül és a sejteken kívül. A sejteken kívüli folyadéktér további két részre osztható, a sejtek közötti, és az érpályán belüli terekre.
 
A testünkben található folyadék vízből és elektrolitokból áll.
 
Az anyagcsere folyamataink kapcsán (vizelés, székelés), a légzéssel, izzadással folyamatosan veszíti testünk a folyadékot, amelyet ivással pótolunk.
 
A különböző folyadékterekben található víz és elektrolitok mennyisége viszonylag állandó, de az ürítés és felvétel miatt folyamatos áramlásban és körforgásban van.
 
Ez az állandóság biztosítja a szervezet működéséhez szükséges belső környezetet, az állandóság felborulása súlyos állapothoz vezet. Ez a kiszáradás (dehydratio, exsiccatio).
 
Hypovolaemiás shock)
 

A kiszáradás tünetei:

 • a bőr alatti kötőszövet folyadéktartalma csökken emiatt a bőr veszít a rugalmasságból, a bőr könnyen ráncolható és lassan simul ki. A bőr száraz.
 • a kutacs beesett
 • a nyelv száraz és lepedékes
 • a szemek beesettek
 • a gyermek fáradékony, aluszékony
 • nem izzad
 • csökken a vizeletek mennyisége, a vizelet színe sötét, szaga erős
 • lehelete vegyszerszagú (acetonos)
 • szapora a pulzus

A kiszáradás kockázatát növeli:

 • láz
 • hányás
 • hasmenés
 • a torok vagy száj fájdalmával járó kórképek (aftás fertőzés, mandulagyulladás, mandula műtét utáni napok stb..)

folyadékpótlásKiszáradás kezelése otthon, folyadékpótlás:

Fontos tudnunk minél több úton zajlik a folyadékvesztés, annál hamarabb alakul ki a kiszáradás.
 
Amennyiben kiszáradásra hajlamosító helyzet áll fenn, fokozottan figyeljük a folyadékfogyasztást, kínáljuk sűrűn a gyermeket a hányás ápolásánál leírt módon. (folyamatos itatás, 5-10 percenként, és rehidráló szerek…)
 
Az is lényeges információ, hogy a kiszáradás miatt a gyermeknek hányingere lesz, ami miatt nem iszik, amitől még rosszabbul lesz, így egy ördögi kör kezdődik.
 
Az állapot órák alatt romolhat, a fenti tünetek megjelenése közül a vizelet csökkenése az a súlyos pont, amikor orvoshoz kell fordulnia kiszáradás kezelése miatt. Ha a vizelet csökkenését tapasztaljuk, ne kísérletezzünk tovább az otthoni itatással.
 

Kiszáradás diagnózisa:

A klinikai kép és a szülő által elmondottak alapján a fizikális vizsgálattal szinte biztos lehet az orvos a kiszáradás tényében. További információt a vérvétel adhat, így pontosabb képet kap a szervezet víz és ionháztartásáról.

Kiszáradás kezelése:

Ha kiszáradás áll fenn, az gyermekkorban kórházi kezelést indokol. A gyermek megfelelő összetételű vizet és ionokat tartalmazó folyadékot kap infúzióban, melytől az állapota gyakorlatilag azonnal rendeződik.
 
Ha hosszabban tartó hányásos, hasmenéses vagy lázas állapot volt a kiszáradás oka, akkor az alapbetegség gyógyulásáig általában bent kell maradni a kórházban, hisz a gyermek újra kiszáradhat ha túl sok folyadékot veszít.
 

A folyadékszükséglet gyermekkorban:

Egészséges gyermek esetén nem szükséges számolgatnunk, de azért a gondos szülő nagyjából tisztában van vele hogy a gyermek mennyit ivott aznap, ami azért fontos mert nem mindegy hogy már eleve negatív mérleggel kezdjük-e pl. a hányást vagy a hasmenést, vagy az első hányásig időarányosan van-e elég folyadék a szervezetben.
 
Persze vannak rosszul és jól ivó gyermekek, akár több deciliter eltérés is lehet alkattól függően.  Az alábbi képlet egy átlagos értéket ad, de iránymutatásnak megfelelő, hisz ha a kiszámolt felét itta meg a gyermek az azért azt jelzi hogy kiszáradás gyanús az állapot.
 
Egészséges gyermek 24 órás folyadékszükséglete  a testsúly függvényében az alábbiak szerint számolható ki:

 • Az első 10 kg-ra 100 ml/tskg (testsúlykilogramm) folyadékot számolunk
 • A második 10 kg-ra 50 ml/tskg folyadékot számolunk
 • 20 kiló felett minden további kilóra 20ml/tskg folyadékot számolunk

Vagyis egy 17 kg súlyú gyermek 10x100ml+7×50 ml =1350 ml folyadékot kell fogyasszon 24 óra alatt.
 
Egy 23 kg súlyú gyermek 10x100ml+10x50ml+3x20ml=1560 ml folyadékszükséglettel bír 24 óra alatt.
 
Ez persze nem csak a színtiszta ivást jelenti, hisz a levesnek, tejnek, stb. jelentős a folyadéktartalma ami szintén a folyadékfogyasztásba számítandó.
 

Ha nem szeretnél számolgatni, használd a folyadékszükséglet kalkulátort!

 

Folyadékszükséglet gyermekkorban