Köhögés okai, köhögéscsillapító módszerek gyermekkorban

Mi a köhögés?

A köhögés a szervezet védekező reflexe, mellyel a légutakból az ingerlő anyagot igyekszik eltávolítani. Legtöbbször a légút betegségeinek a tünete, de a köhögés okai között szerepelhet ingerlő gőzök, gázok por vagy idegentest belélegzése is.

A köhögés során a légzőizmok erőteljesen összehúzódnak és zárt hangrés mellett, nagy sebességgel áramlik ki nagy mennyiségű levegő a légutakból, így próbálva kilökni a köhögési ingert kiváltó anyagot.

A köhögés nem betegség, hanem egy betegség tünete. Egészséges gyermek nem köhög, a köhögés mindig valamilyen elváltozás vagy betegség következménye, így fontos felderíteni hogy mi áll a hátterében.

A köhögés típusai és lehetséges okai:

Köhécselés

A főleg éjjel, alvás közben jelentkező köhécselést csecsemő és gyermekkorban a torokban összegyűlt, vagy hátracsorgó váladék okozhatja. Banális felső légúti hurut következménye lehet az ilyen jellegű köhögés, pl. nátha, garat gyulladása stb. Rövid ideig tartó, gyakran ismétlődő köhécselést okozhat még szív eredetű kisvérköri pangás (tüdő oedema) vagy a ma már nagyon ritka TBC.
Reflux betegségben, szintén főleg éjjel jelentkezhet száraz köhécselés, melynek oka, a torokba visszacsorgó savas gyomortartalom gőzének belélegzése.

Rekedt ugató köhögés

A gége betegségeire jellemző köhögés. A rekedtség arra utal hogy a gyulladás a hangszalagokat is érinti. A köhögés ezen formája jelentkezik pl. krupp esetén. Mivel a gége gyulladása gyermekkorban órák alatt nehézlégzéshez súlyos esetben fulladáshoz vezető szűkületet okozhat, az ugató köhögés mindig komoly tünet, ami indokolja az azonnal orvoshoz fordulást. Mit tegyünk ha ugató jellegű köhögés jelentkezik? Nézd meg itt!

Kínzó száraz köhögés (improduktív köhögés)

Banális felső légúti fertőzések, megfázások bevezető tünete lehet ez a köhögés típus.  Az arc kipirul, a nyaki vénák kitágulnak megtelnek köhögés közben. A betegség előrehaladásával megjelenik a hurutos köhögés.

Hurutos köhögés (produktív köhögés, váladékos köhögés)

A köhögés során a váladék felszakadozik, bő köpet ürül. A legtöbb kifejlődött légúti gyulladásos betegségre jellemző a bevezető száraz köhögés után.

Erőtlen fojtott puha köhögés

Tüdőgyulladásra és mellhártyagyulladásra jellemző köhögés.

Rohamszerű köhögés (köhögési roham)

Sűrű egymást követő érces, hangos, apró kis köhögésekből áll. A gyermek arca vörös lesz vagy elkékül, szeme kidülled, arca felpüffed és a nyelve kilóg. A fullasztó köhögés után gyors belégzés következik. Szamárköhögés esetén ez a belégzés hangos és sípoló (A szamárköhögés a védőoltás miatt szinte megszűnt betegség). A CF-es betegek szintén így köhögnek, de nem kíséri belégzési hang a köhögési rohamot. Asztmában és obstruktív bronchitisben is jellemző a rohamokban jelentkező köhögés. Gyermekkorban a rohamszerű köhögés ingerlő hatása miatt a rohamok végén előfordulhat hányás is.

A légutakba került idegentest is köhögéssel jár, a köhögés jellege attól függ hogy a légutak mely szakaszán található az ingert kiváltó idegentest. Gyermekkorban nem ritka a légúti idegentest.

Pszichés alapon kialakuló köhögés lehet krákogással, torokköszörüléssel kísért köhécselés (pl. gyermekkorban tipikusan szerepléskor, feleléskor, szavaláskor jelentkezik), vagy akár hisztériás rohamszerű köhögés is.

 

tüdőtályog, tüdőgyulladás)
 • gennyes köpet ürülhet arcüreggyulladás vagy hörghurut esetén is
 • véres, habos piros TBC gyanú vagy légúti vérzés esetén (gyermekkorban kivételesen ritka)
 • nagy mennyiségű hígan folyó és bűzös a köpet hörgőtágulatban
 • asztma esetén nagyon kevés tapadós a köpet
 • szamárköhögésben üvegszerű köpet ürül (a védőoltás miatt szinte megszűnt a betegség)
 • Köhögéscsillapító módszerek – mit tegyünk a köhögés ellen:

  A köhögés általában éjjel erősödik gyermekkorban is. 
   
  Ennek oka, hogy a fekvő gyermek garatjába a vízszintes helyzet miatt az orrból hátrafolyik a váladék és köhögés ingert vált ki.
   
  Nappal a mozgó, aktív gyermek a mozgásával a légutait is mozgatja, ami segíti a váladék felköhögését és ürítését.
   
   
  Éjjel nyugalmi helyzetben a termelődött váladék tovább pang a légutakban, ott gyűlik megtapad, aminek egyenes következménye az éjszakai köhögés.
   
  Kezdődő megfázást kísérő köhögés esetén érdemes először a házi köhögéscsillapító módszereket kipróbálni, mert ha csak a felső légutak gyulladása a köhögés oka, szükségtelen a köptető adása hisz lejjebb nincs kiköhöghető váladék.
   
  A méz köhögéscsillapító hatása már régóta ismert. Nem csak finom, hanem bevonatot képez a garat nyálkahártyáján és így enyhíti a köhögési ingert.
   
  A lándzsás útifű készítmények a növény leveléből készülő forrázatok, tinktúrák vagy szirupok. Szintén bevonatot képeznek, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuk segít a köhögés csökkentésében.
   
  Az izlandi zuzmó csökkenti a köhögési ingert, és segít a nyák kiürülésében. Antibakteriális hatása is van. Forgalmazzák tea, szirup, szopogatós tabletta formájában.
   
  A fentieken kívül sok torokfertőtlenítő és megfázás elleni szer létezik mely a megfázás tünetei és a köhögés ellen használható.
   
  A szoba hideg párásítása, sós inhalálás (ha rendelkezünk inhalátorral), valamint orrszívás és orrcsepp is bátran alkalmazható a köhögés csillapítására, mert nyugtatja a nyálkahártyát, hígítja a váladékot és az orrból hátracsorgó váladék eltávolításával megszüntetjük a köhögést kiváltó ingert.
   
  Orrszívás

  orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
  Még több az orrszívásról …

  Jó hatású a köhögés ellen  a bő folyadékfogyasztás, mert hígul a légúti váladék és könnyebb kiköhögni. 
   
  Szellőztessünk rendszeresen, levegőztessük a gyermeket.
   
  Alváskor érdemes magasabb párnára, félig ülő helyzetbe helyezni, arra ügyelve hogy a fej ne törjön előre, inkább kissé hátra legyen hajtva. Ez a váladékcsorgás ingerlő hatását is csökkenti, és segíti a légzést.
   
   
  A házi köhögéscsillapító módszerek sikertelensége esetén próbálkozhatunk a gyógyszertárakban kapható köhögéscsillapító vagy váladékoldó szerek adásával.
   
  Nagy általánosságban elmondható hogy váladékos köhögés esetén köptető a hasznos, száraz köhögés esetén pedig a köhögéscsillapító.
   
  A köhögéscsillapító  és váladékoldó gyógyszerek használatával óvatosan kell bánni gyermekkorban, hisz otthon nem tudjuk megállapítani hogy a légutak melyik részén van a betegség mely a köhögést okozza.
   
  A nem megfelelően megválasztott gyógyszer ronthat a gyermek állapotán, mert pl. obstruktív bronchitis esetén az egyébként is nehezen ürülő váladék köptetővel történő “meghajtása”, még nehezebbé teszi a kiürülést és fokozza a tüneteket.
   
  Szintén rossz hatású lehet a váladékos köhögés visszafojtása köhögéscsillapítóval, hisz nem tud kiürülni a váladék a légutakból.
   
  Ha a köhögés 1-2 nap alatt nem csökken, mutassuk meg a gyermeket a háziorvosnak, és alkalmazzuk az általa javasolt köhögéscsillapító vagy köptető gyógyszert. A köptető adásával kapcsolatban fontos szempont, hogy a délutáni órák után ne adjuk , mert akkor a gyermek egész éjjel köhögni fog a felgyülemlett váladék miatt és nem tud pihenni.
   
  Nehézlégzés (dyspnoe)

  nehézlégzés A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
  Tovább…

  Ha a köhögés ugató jellegű, vagy stridor, nehézlégzés jelentkezik és a gyermeknek még nem volt hasonló jellegű megbetegedése így nem rendelkezünk rohamoldó gyógyszerrel (krupp, obstruktív bronchitis, asztma)  azonnal menjünk orvoshoz!
   
  Gyermekkorban ezek súlyos állapot kialakulását jelző tünetek lehetnek.

   
  A három legjellemzőbb rohamokban jelentkező köhögéses betegség ellátásáról külön írtunk.Link a cikkekhez: Asztma ápolása, kruppos gyermek ápolása és obstruktív bronchitis ápolása.
   
   

  A köhögés kivizsgálása:

  Az esetek nagy részében általános háziorvosi vizsgálat elég a diagnózishoz.
   
  A vizsgálat során felfedezhetők a légúti hurut tünetei, és a hallgatózással kideríthető hogy a légutak mely szakaszán van a köhögést okozó betegség.
   
  Az orvos meg fogja kérdezni, hogyan kezdődött a köhögés, mióta tart, társul-e hozzá egyéb tünet, milyen jellegű és van-e produktuma.
   
  Amennyiben nem felső légúti hurutot sejt a köhögés hátterében további vizsgálatokat rendelhet el, pl. tüdőröntgen, laborvizsgálatok, fül-orr gégészeti vizsgálat, vagy tüdőgyógyászat stb.