A láz (febris) a testhőmérséklet megemelkedése.

A láz, a  szervezet védekező reakcióinak egyike, ezzel próbál teste védekezni a bekerült kórokozókkal szemben.  A legtöbb kórokozó normál testhőmérséklet körüli környezetben tud szaporodni, ezért a  szervezet feljebb állítja a hőmérsékletünket. Az immunválasz sebessége, az immunrendszer teljesítő képessége is nő a láz hatására.

A láz okai, kialakulásának folyamata:

A láz kialakulásáért a  hőszabályozás központja a felelős, mely az agyban a hypothalamusban van. Mikor a falósejtjeink megtámadják a kórokozókat az elpusztult fagocitákból, a szövettermékekből pirogének (lázkeltők) szabadulnak fel, ezek okozzák a hőmérséklet emelkedését és kialakul a láz. (Lásd: A szervezet reakciói a kórokokra)

Lázcsillapítás, gyógyszer, hűtőfürdő, borogatás

Lázcsillapítás Sok gyermekbetegséghez kapcsolódóan jelenik meg tünetként a láz. A láztól nem kell megijedni, mert a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egyik védekező reakciója a fertőzésekkel szemben. Sok hasznos tulajdonsága mellett azért megterheli a szervezetet, így csillapítani kell. Mikor és mivel?
A lázcsillapításról itt olvashatsz !

A hőmérséklet emelése érdekében a szervezet összeszűkíti a bőrben az ereket, emiatt lehűl a testfelszíne, így csökken a hőleadás. Lúdbőrözés, hidegrázás kezdődhet, melyet izomremegés okoz. Az izom munkája hőt termel mely a csökkent hőleadással együtt hőmérséklet emelkedést eredményez.
 
A lázas gyermek bőre, végtagjai ilyenkor még hidegek, így hidegrázás alatt még nem célszerű lázat mérni. A láz tetőpontján a remegés elmúlik, a bőr erek kitágulnak, megkezdődik a hőleadás. A gyermek bőre piros és forró. A szervezet ismét egyensúlyba hozza a hő leadást és a termelést de most már magasabb hőmérsékleten. Elkezdődött a láz. A magasabb hőmérséklet fenntartása érdekében a pulzus gyorsul, és a légzésszám is nő.

 

A láz tünetei gyermekkorban

Az hogy a lázas gyermeket mennyire viseli meg a betegség sok mindentől függ. Alapvetően azt tapasztaltam, hogy a felnőtteknél általában kevésbé viseli meg a gyermekeket a láz. Sokszor csak a szem csillogása, a bőr pirossága, és a szaporább légvétel árulkodik a lázról, a gyermek gondtalanul játszik tovább. Persze az sem kizárt hogy kedvetlen, vagy egyenesen rosszkedvű, fáradékonyabb, kevésbé aktív a láz alatt.

A gyermekkori láz esetén számolnunk kell azzal, hogy a gyermekek  a felnőttektől eltérő testsúly-testfelület aránnyal rendelkeznek, a testfelülethez képest arányaiban kevesebb folyadékot tartalmaz a szervezetük .  A láz miatti szapora légzéssel  és a lázat kísérő izzadással a légutakból és a bőrön keresztül jelentős mennyiségű folyadékot párologtatnak el . A láz növeli a kiszáradás kockázatát !

A láz miatt gyermekeknél az idegrendszer fejletlensége miatt eclampsia alakulhat ki. Ezt nevezzük lázgörcsnek.