Nátha, orrfolyás és orrváladék gyermekkorban

 
A nátha (rhinitis) az orr nyálkahártyájának gyulladása, melyet orrfolyás kísér. Az orrfolyás igen gyakori tünet. A gyulladt nyálkahártya megduzzad, megnő a váladék termelése így az orrlégzés akadályozottá válik. Mivel az orrváladék milyensége tájékoztató jellegű az orvos számára, érdemes megfigyelnünk. Az orrfolyás nem csak a szokásos vírusos – megfázásos nátha esetén fordul elő, az alábbiakban látható néhány példa hogy mi okozhatja még.

Néhány jellemző orrfolyás és orrváladék:

  • bő vizes orrfolyással  jár az allergiás eredetű szénanátha
  • vizes, nyálkás orrfolyás a vírusos fertőzések jele általában (nátha)
  • sárgás, zöldes sűrű  orrváladék már baktériumos eredetű fertőzésre utal (nátha)
  • a makacs nem múló orrfolyás sokszor egy másik betegség következménye (pl. arcüreggyulladás)
  • féloldali, egyik orrnyílásra korlátozódó véres, savós, esetleg bűzös orrfolyás és orrváladék orr idegentestre utalhat (orrba dugott étel, játék  stb… által okozott helyi gyulladás)

 

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

A nátha, az orrfolyás, és az ezzel járó nehezített orrlégzés csecsemőkorban még sokkal zavaróbb, hisz a csecsemők főleg orrlégzők, alváskor, étkezéskor rendkívül zavarja őket az orrdugulás.
 
Az orrfolyás nehezíti a levegő felmelegítését, párásítását és portalanítását, gátolja az orrmelléküregek és a középfül szellőzését,  a levegővel bejutó és fennakadt szennyeződések, allergiát okozó pollenek és kórokozók ott ragadhatnak.
 
A nátha és az orrban pangó orrváladék miatt nem megfelelően szellőző orr miatt szövődményes betegségek alakulhatnak ki.
 
Ezek elkerülése érdekében fontos a helyes orrszívás, nagyobbaknál orrfújás és minden korosztályban orrcsepp használata.