Shock – sokk állapot gyermekkorban

 
A shock az az állapot, keringési elégtelenség,  melyben a keringő vér mennyisége a szervezetben valamilyen kiváltó ok miatt csökken, így a szervek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez, és a sejtek anyagcseréje sem biztosított. A shock folyamán a szervezet lépéseket tesz a keringés helyreállításának érdekében, ám egy ponton túl már ezek a kompenzáló mechanizmusok visszafordíthatatlanná vállnak és a beteg állapota kritikusan romlik. A shock életveszélyes állapot, leküzdésére kórházi környezetben van esély.

A shock okai:

Szerveinknek a megfelelő működéshez viszonylag állandó vérmennyiségre, vérnyomásra és keringésre van szükség. Ha a vér mennyisége ténylegesen, vagy az erek kitágulása miatt relatívan csökken (aránytalanná válik az erek térfogata a keringő vér mennyiségével) vérnyomás esés következik be. A vérnyomás esése a szervezet részéről kompenzáló mechanizmusokat indít be, emelkedik a szívösszehúzódások száma (gyorsul a szívverés), és a kisebb erek összehúzódásával a szervezet igyekszik az életfontos szervek felé terelni a vért. Ezek elsősorban a szív, az agy és a mellékvese.
 
Ez a védekező mechanizmus eleinte hasznos, ám a többi szerv elégtelen vérellátása és oxigénhiányos állapota visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak a vesékben, emésztő szervekben, májban, lépben stb… Az állapot rosszabbodásával a sejtszintű anyagcsere is leáll, ami végül a sejtek pusztulásához vezet.

A shock fajtái:

 1. Hipovolémiás shock – csecsemőkorban a leggyakoribb shock állapot. Ilyenkor a keringő vér mennyisége csökken melynek oka lehet
  • Kiszáradás – nagyfokú hányással, hasmenéssel járó betegségek következményeként
  • Égés – égési sérülés miatt nagyfokú vérplazma vesztés léphet fel, mely csökkenti a keringő vér mennyiségét
  • Vérzések – kölső vagy belső vérzések egyéb betegség vagy sérülés miatt
 2. Kardiogén shock (szív eredetű sokk)
  • a szívizom összehúzódását gátló betegségekben például szívinfarktus, szívizomgyulladás
  • mechanikus okok, például szívbillentyű hibák, veleszületett rendellenességek
  • szívritmuszavarok például a szív ingerképzési és vezetési betegségeiben, vagy áramütés következményeként
  • a szív telítődésének zavara (a szív nyomása), például szívburok gyulladás, a szív burkában felszaporodó folyadék, feszülő légmell stb…
 3. Disztribúciós  shock – ok (véreloszlási zavar), melynek lényege hogy a hajszálerek károsodása miatt folyadék lép ki a szervezet szövetei közé így csökken a keringő vér mennyisége, vagy az erek falának tónusa zavart szenved, és az erek kitágulása miatt csökken az erekben a nyomás, ami relatív aránytalanságot hoz létre a keringő vérmennyiség és az erek térfogata között.
  • szeptikus shock – fertőzéseket követő szeptikus állapot okozza. A kórokozók vagy azok toxinja, illetve az elpusztult saját sejtekből felszabadult anyag (nekrotoxinok) károsítja a kis erek falát
  • anaphylaxiás shock – nagyon heves allergiás reakció okozza
  • neurogén shock – központi idegrendszeri zavar következménye
  • endokrin shock – hormonális betegségekben kialakuló életveszélyes állapot például cukorbetegek shock-ja

 

A shock tünetei:

A shock bevezető  tünetei a kiváltó októl függően más és más módon jelentkeznek de a keringési zavar tünetei mindig jelen vannak.

Gyermekkorban otthoni körülmények között első és legszembetűnőbb tünet az eszméletzavar.

 • ez vagy bágyadtsággal, aluszékonysággal, mély nehezen ébreszthető alvással majd kómával
 • vagy pedig izgatottsággal nyugtalansággal és fokozott mozgással jelentkezik.

Hypovolémiás sokk esetén az aluszékonyság a jellemző. Kialakulhat gyorsan órák alatt, illetve lassan napok alatt is. A napok alatt kialakuló sokkot praeshockos állapot előzi meg, melyben a gyermek bágyadt, keveset mozog, sokat alszik, alvásból fájdalmasan fel-fel sír majd alszik tovább. Ébredéskor zavart. Később a tudatzavar egyre mélyül, lassan pislog, merev a tekintete. Súlyos esetben öntudatlanságig fokozódik az állapot, a csecsemő mereven a távolba néz, arca tekintete kifejezéstelen, távolba vesző, nem mozog.

A keringés zavarát jelzi a fakó sápadt bőr, és a nagyon szapora pulzus, láz mellett is nagyon hűvös végtagok és cyanosis a körmökön és az ajkakon.

Ha kiszáradás okozta, szembeötlők a kiszáradás tünetei, a bőr száraz, feszessége csökken, ráncolás után nagyon lassan simul ki, a szem beesett, aláárkolt, a nyelv száraz lepedékes, a nagykutacs besüpped. A szervezetben felszaporodó anyagcseretermékek miatt savasodás kezdődik, melynek következtében a légzés nagyon szapora és a mellkas kitérése nagy (Kussmaul légzés).  Nincs vizelet.

A sokk többi formájában szintén a keringési elégtelenség tünetei a fők, de anaphylaxiás shock-ban allergiás tünetekkel kezdődik és asztmatikus nehézlégzés társulhat a keringési zavar tüneteihez. Kiszáradásnak itt nincs jele.

Kardiogén shock-ban a keringési elégtelenség tünetei dominálnak.

Szeptikus shock-ban a fertőzés tünetei is csatlakoznak a keringési zavar tüneteihez, (pl. láz) illetve a kórokozó által termelt toxintól függően itt jellemzőbb az izgatottsággal, fokozott mozgással járó forma.

A shockra jellemző összképet Hippokratész, a Krisztus előtt 460-370-ig élő görög orvos, az orvostudomány megalapítója is leírta. A gyermek szorong, szemei mélyen ülnek, arca beesett, az orra elvékonyodik, kihegyesedik.(Hippokrateszi arc, facies Hippocratica) Bőre sápadt és verejtékezik, ajka és végtagjai szederjesek.

A shock megelőzése:

Gyermekkorban a kiszáradás okozta shock a leggyakoribb, így a kiszáradást kell elkerülni. (Lásd: kiszáradás és ápolása)

A shock többi formájánál a megelőzés leghatékonyabb módja az ha nem gyógyuló fertőzés, gyermeket ért trauma, égés, vagy heves allergiás reakció (például nagyfokú csalánkiütés), illetve tudatzavar gyanúja esetén (aluszékonyság, közöny), azonnal orvoshoz fordulunk, aki a gyermek állapota függvényében ellátja, vagy fekvőbeteg intézménybe utalja megfigyelés és kezelés céljából a beteg gyermeket. Mivel a sokk gyorsan visszafordíthatatlan folyamattá válik, hívjunk mentőt!

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!

 

A shock kezelése:

Kialakult shock életveszélyes állapot, melyet mindig fekvőbeteg intézményben kezelnek. A sokktalanítás sürgősségi életmentő beavatkozás, és intenzív terápiás megfigyelést igényel.

A kezelés három irányú:

 • legfontosabb : folyadékbevitellel az érpályát meg kell tölteni, ezzel megszüntetve a shock állapotot.
 • meg kell szüntetni az életet veszélyeztető működési zavart (lázgörcsöt, lázat, keringési elégtelenséget, savasodást, stb…)
 • a kiváltó okot le kell küzdeni (kórokozót, toxint, allergiát leküzdeni, vérzést megszüntetni stb…)

A shocktalanítás egy összetett és bonyolult orvosi feladat melynek részleteibe nem megyek bele.