Shock – sokk állapot gyermekkorban

 
A shock az az állapot, keringési elégtelenség,  melyben a keringő vér mennyisége a szervezetben valamilyen kiváltó ok miatt csökken, így a szervek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez, és a sejtek anyagcseréje sem biztosított. A shock folyamán a szervezet lépéseket tesz a keringés helyreállításának érdekében, ám egy ponton túl már ezek a kompenzáló mechanizmusok visszafordíthatatlanná vállnak és a beteg állapota kritikusan romlik. A shock életveszélyes állapot, leküzdésére kórházi környezetben van esély.

A shock okai:

Szerveinknek a megfelelő működéshez viszonylag állandó vérmennyiségre, vérnyomásra és keringésre van szükség. Ha a vér mennyisége ténylegesen, vagy az erek kitágulása miatt relatívan csökken (aránytalanná válik az erek térfogata a keringő vér mennyiségével) vérnyomás esés következik be. A vérnyomás esése a szervezet részéről kompenzáló mechanizmusokat indít be, emelkedik a szívösszehúzódások száma (gyorsul a szívverés), és a kisebb erek összehúzódásával a szervezet igyekszik az életfontos szervek felé terelni a vért. Ezek elsősorban a szív, az agy és a mellékvese.
 
Ez a védekező mechanizmus eleinte hasznos, ám a többi szerv elégtelen vérellátása és oxigénhiányos állapota visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak a vesékben, emésztő szervekben, májban, lépben stb… Az állapot rosszabbodásával a sejtszintű anyagcsere is leáll, ami végül a sejtek pusztulásához vezet.

A shock fajtái:

 1. Hipovolémiás shock – csecsemőkorban a leggyakoribb shock állapot. Ilyenkor a keringő vér mennyisége csökken melynek oka lehet
  • Kiszáradás – nagyfokú hányással, hasmenéssel járó betegségek következményeként
  • Égés – égési sérülés miatt nagyfokú vérplazma vesztés léphet fel, mely csökkenti a keringő vér mennyiségét
  • Vérzések – kölső vagy belső vérzések egyéb betegség vagy sérülés miatt
 2. Kardiogén shock (szív eredetű sokk)
  • a szívizom összehúzódását gátló betegségekben például szívinfarktus, szívizomgyulladás
  • mechanikus okok, például szívbillentyű hibák, veleszületett rendellenességek
  • szívritmuszavarok például a szív ingerképzési és vezetési betegségeiben, vagy áramütés következményeként
  • a szív telítődésének zavara (a szív nyomása), például szívburok gyulladás, a szív burkában felszaporodó folyadék, feszülő légmell stb…
 3. Disztribúciós  shock – ok (véreloszlási zavar), melynek lényege hogy a hajszálerek károsodása miatt folyadék lép ki a szervezet szövetei közé így csökken a keringő vér mennyisége, vagy az erek falának tónusa zavart szenved, és az erek kitágulása miatt csökken az erekben a nyomás, ami relatív aránytalanságot hoz létre a keringő vérmennyiség és az erek térfogata között.
  • szeptikus shock – fertőzéseket követő szeptikus állapot okozza. A kórokozók vagy azok toxinja, illetve az elpusztult saját sejtekből felszabadult anyag (nekrotoxinok) károsítja a kis erek falát
  • anaphylaxiás shock – nagyon heves allergiás reakció okozza
  • neurogén shock – központi idegrendszeri zavar következménye
  • endokrin shock – hormonális betegségekben kialakuló életveszélyes állapot például cukorbetegek shock-ja

kiszáradás és ápolása)

A shock többi formájánál a megelőzés leghatékonyabb módja az ha nem gyógyuló fertőzés, gyermeket ért trauma, égés, vagy heves allergiás reakció (például nagyfokú csalánkiütés), illetve tudatzavar gyanúja esetén (aluszékonyság, közöny), azonnal orvoshoz fordulunk, aki a gyermek állapota függvényében ellátja, vagy fekvőbeteg intézménybe utalja megfigyelés és kezelés céljából a beteg gyermeket. Mivel a sokk gyorsan visszafordíthatatlan folyamattá válik, hívjunk mentőt!

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!

 

A shock kezelése:

Kialakult shock életveszélyes állapot, melyet mindig fekvőbeteg intézményben kezelnek. A sokktalanítás sürgősségi életmentő beavatkozás, és intenzív terápiás megfigyelést igényel.

A kezelés három irányú:

 • legfontosabb : folyadékbevitellel az érpályát meg kell tölteni, ezzel megszüntetve a shock állapotot.
 • meg kell szüntetni az életet veszélyeztető működési zavart (lázgörcsöt, lázat, keringési elégtelenséget, savasodást, stb…)
 • a kiváltó okot le kell küzdeni (kórokozót, toxint, allergiát leküzdeni, vérzést megszüntetni stb…)

A shocktalanítás egy összetett és bonyolult orvosi feladat melynek részleteibe nem megyek bele.