Torokfájás okai és kezelése gyermekkorban

 
A torokfájás égő, kaparó, szúró érzést okoz a torokban, mely nyeléskor erősödik.
 
A torokfájás őszi-téli időszakban az egyik leggyakoribb tünet, gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt. A nyirkos időben a levegőben terjedő kórokozókat könnyű elkapni, gyermekkorban pedig a közösségben jól terjednek a torokfájást okozó felső légúti hurutok.

A torokfájás okai

A torokfájás leggyakoribb oka felső légúti gyulladás, melynek során a torok és a garat nyálkahártyája, vagy a mandula betegszik meg, vírusos vagy bakteriális fertőzés miatt.
 
Torokfájás leggyakoribb okai:

A torokfájáshoz általában társulnak a felső légúti hurut tünetei is.
 
Köhögés, láz, nátha, esetleg fültünetek jelentkezhetnek a torokfájás kapcsán.
 
A torokfájás orvosi szempontból egy tünet, nem önálló betegség.
 
Nagyobb gyermek elpanaszolja ha fáj a torka, kisebbeknél észre kell vennünk a torokfájás jeleit.
 
A torokfájás jele lehet a nehezített nyelés, az ivás és étkezés visszautasítása, valamint a nehezített nyelés miatti nyálcsorgás.
 
A gyermek nyűgös, torkához nyúl, erős torokfájás esetén nem beszél.

Torokfájás kezelése otthon – mit tegyünk torokfájás ellen?

Ha a betegség a bevezető szakaszban van és mindössze a torokfájás az egyetlen tünet, érdemes fájdalomcsillapítót adni a gyermeknek a torokfájás ellen.
 
A fájdalomcsillapító hatására a nyelés könnyebbé válik, és a gyulladás valamint lázcsillapító hatása már az elején segíthet a szervezetnek a betegség leküzdésében.
 
A fájdalomcsillapítóval a torokfájás miatti kevesebb fogyasztás is megelőzhető, így elkerülhető a kiszáradás.
 
Alkalmazhatók a különböző torokfertőtlenítő spray vagy szopogatós tabletta készítmények, ezekkel kapcsolatban fontos hogy a gyermek korának megfelelő szert alkalmazzuk, a gyártó által ajánlott módon.
 

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Egy egyszerű alap háziorvosi vizsgálatra számíthatunk,  mikor is a torok megtekintése kapcsán gyulladás esetén vérbő, lobos torok és garatképet lát az orvos.
 
Vírusos fertőzés gyanúja esetén tüneti terápiát fog javasolni, láz és fájdalomcsillapítást, bő folyadékbevitelt, pihenést…
 
Baktériumos gyulladás esetén antibiotikumot is fog felírni.
 
Visszatérő vagy nem gyógyuló torokfájás esetén szükség lehet torok váladék levételére baktérium tenyésztés céljából, ez segít a kórokozó beazonosításában és a célzott antibiotikum terápiában.
 
Minden igyekezet ellenére előfordulhat hogy a fertőzés továbbterjed az alsóbb légutakra, vagy az arc és fül üregrendszerére.

Torokfájás megelőzése

Mint a legtöbb betegségnél itt is a megfelelő étkezés, vitamin és ásványi anyag bevitel, sport, mozgás és tisztaság a megelőzés kulcsa.
 
A megfelelő orrszívás, orrfújás, tüsszentéskor a száj és orr eltakarása, rendszeres kézmosás segít abban hogy ne fertőzzünk meg másokat.
 
A beteg gyermeket ne vigyük közösségbe.