Tünetek gyermekkorban

 
Tüneteknek (szimptóma,symptoma) nevezzük azokat a megfigyelhető eltéréseket, melyekkel a szervezet válaszol az őt ért megbetegítő hatásra.
 

A csecsemők és kisgyermekek nem tudják panaszaikat szavakba önteni, csupán apró jelekkel, tünetekkel árulják el a betegségüket.
 
A szülőknek úgy vélem érdemes ismerni a legfontosabb tüneteket, hisz tudniuk kell eldönteni hogy a tapasztaltak alapján kezelhető-e a kialakult helyzet otthon a háziorvosig, vagy el kell indulni ügyeletre, esetleg rögtön mentőt kell-e hívni.
 
Persze nem biztatok arra senkit hogy diagnosztizálja a gyermeket, hisz az az orvos feladata, de az orvos munkáját is segíthetjük azzal ha tudjuk hogy mit érdemes megfigyelni a gyermeken ha betegség kezdődik, és mikor az orvos kérdezi be is tudunk számolni a tapasztaltakról.
 
A tünetek egy részét a beteg saját maga mondja el panaszként (ez a szubjektív tünet), másokat mi is megfigyelhetünk (objektív tünet). A kettő keveredhet is, pl. a beteg arra panaszkodik hogy nehezen kap levegőt, az szubjektív tünet, ám ha látjuk rajta a nehézlégzés jeleit akkor már objektív.
 
 
A tünetek kategória bejegyzéseit itt találod.